img-bg
English Language EnglishPse Hostinkos

Gjithçka që duhet të dini për domain propagation.

Në këtë artikull do të tregojmë çfarë është domain propagation dhe sa kohë zgjat?

www.
WhatsApp në +383 44 114 409

Propagation është një term shumë i zakonshëm në botën e domeneve, jo domosdoshmërisht i zakonshëm në fjalorin tonë të përditshëm. Kuptimi i duhur i ‘propagation’ sipas fjalorit është veprimi i përhapjes dhe promovimit të gjerë të një ideje, teorie etj. Që në një farë mënyre nënkupton përhapjen e domenit në botën e domenëve, por në vend të idesë, teorisë etj. shpërndan të dhëna. Të dhënat që keni ndryshuar ose futur rishtazi për t’i ditur i gjithë interneti.


Për t’i dhënë një kuptim më teknik termit “propagation”. Propagation është sasia e llogaritur e kohës që duhet informacioni i ‘nameservers’ të një domeni për t’u përditësuar në të gjithë internetin pasi të bëhet një ndryshim. Procesi mund të zgjasë deri në 72 orë për të përfunduar plotësisht. Për shkak të përhapjes, jo të gjithë ata që synojnë domenin tuaj do të drejtohen te nameserver-ët tuaj të ri në llogarinë tuaj të re të hostimit; disa do të vazhdojnë të drejtohen te nameserver-ët tuaj të vjetër në llogarinë tuaj të vjetër të hostimit derisa të përfundojë propagatimi.


Cilët faktorë ndikojnë në kohën e propagatimit të DNS?

Shumë gjëra ndikojnë në kohën e propagatimit, duke përfshirë TTL-në tuaj, ISP-në tuaj dhe regjistrin e domenit tuaj.

  • TTL (Time-To-Live) settings - DNS records kanë një cilësim TTL. Për ta përmbledhur, TTL është sasia e kohës kur serverët ruajnë informacionin për të dhënat tuaja DNS. Për shembull, nëse vendosni TTL për një rekord të caktuar në 60 minuta, informacioni për atë rekord ruhet në nivel lokal për një orë përpara se serverët të marrin informacionin e përditësuar nga nameserver-ët tuaj. Cilësimet më të shkurtra TTL mund të zvogëlojnë sasinë e kohës për propagatim. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të rrisin sasinë e herëve që kërkohet nga nameserver-i juaj, duke ulur performancën e përgjithshme të uebfaqes suaj.
  • ISP-ja juaj (ofruesi i shërbimit të internetit) - ISP-ja juaj ruan të dhënat DNS duke i ruajtur lokalisht të dhënat në vend që të marrë të dhëna të përditësuara nga DNS nameserver-i juaj. Megjithëse, kjo përshpejton shfletimin në ueb dhe redukton trafikun, por mund të ngadalësojë kohën tuaj të propagatimit. Disa ISP injorojnë cilësimet TTL dhe përditësojnë të dhënat e tyre të ruajtura në memorie çdo 2 deri në 3 ditë.
  • Regjistri i domenit tuaj - Kur bëni ndryshime në nameserver-ët e domenit tuaj, regjistruesi dërgon kërkesën tuaj për ndryshim në regjistri e domenit brenda pak minutash dhe regjistri publikon të dhënat tuaja të nameserver-it në root zonën e tyre. Shumica e regjistrave përditësojnë zonat e tyre mjaft shpejt, por jo të gjithë dhe disa mund të zgjasin disa orë apo edhe ditë.

Web hosting nga Hostinkos

Të gjitha planet web hosting të Hostinkos japin trafik pa limit*, që do të thotë që ju mund të siguroheni që klientët gjithmonë do të përjetojnë faqe me ngarkim të shpejtë dhe përvojë të shkëlqyer. Kontrolloni më shumë detaje në faqen tonë të internetit ose na telefononi në +383 44 114409.


Disa nga klientët dhe partnerët tanë
Postimet tona të preferuara nga blog-u.Ne hulumtojmë dhe përditësojmë rregullisht blogun tonë me përmbajtje origjinale.