Back to Post List

Faktorët e renditjes së Google shpjeguar për fillestarëtPosted on


Hostinkos ofron hosting, domenët dhe mjetet që ju nevojiten për webfaqen e biznesit tuaj.


Bizneset e të gjitha madhësive janë të fiksuar pas renditjes së mirë në rezultatet e kërkimit në Google. Ka një arsye të mirë për këtë – marrja në krye e rezultateve për një term të përshtatshëm për biznesin tuaj mund të sjellë klientë të mundshëm dhe të rrisë shitjet tuaja.

Por cilët faktorë merr parasysh algoritmi i Google kur vendos se cilat faqe ueb duhet të renditen mirë?

Në këtë udhëzues do të shikojmë disa nga faktorët kryesorë të renditjes së Google dhe se si mund ta përdorni këtë njohuri për të rritur aftësitë tuaja të optimizimit të motorit të kërkimit (SEO).

Shënim i rëndësishëm: Askush, madje as punonjësit e Google, nuk e di saktësisht se si i rendit faqet motori i tij i kërkimit. Algoritmi i tij është shumë kompleks kështu që nuk mund të ketë garanci në SEO. Ka qindra, nëse jo mijëra, faktorë që kontribuojnë në renditjen e një faqeje.

Në këtë udhëzues, ne shikojmë vetëm një pjesë të vogël të tyre. Për këtë arsye, ju duhet të vendosni gjithmonë klientët tuaj të parët. Krijoni një faqe interneti dhe faqe interneti që funksionojnë për ta dhe siguroni atyre atë që u nevojitet. Ky në vetvete është themeli i një faqeje interneti të optimizuar mirë.

1. Një faqe interneti duhet të jetë ‘crawlable’ nga Google

Në mënyrë të rreptë, ky nuk është një faktor renditjeje. Megjithatë, është ende shumë e rëndësishme pasi nëse faqja juaj e internetit nuk mund ‘të zvarritet’ apo indeksohet nga Google, atëherë ajo nuk mund të përfshihet në rezultatet e saj të kërkimit.

Google dërgon “robotë” të quajtur spiders për të zvarritur faqet e internetit dhe për të mbledhur informacionin që përmban ato. Ai shton faqet që zbulon në indeksin e tij dhe më pas e përdor këtë indeks si bazë të rezultateve të kërkimit.

2. Faktorët e renditjes teknike dhe të përdorshmërisë

Motorët e kërkimit ekzistojnë për t’u ofruar njerëzve rezultate të dobishme kërkimi. Shpesh, këto rezultate kërkimi i bëjnë njerëzit të klikojnë në një faqe interneti.

Tani, imagjinoni se jeni duke përdorur një motor kërkimi, klikoni në rezultatin kryesor, kaloni në një faqe interneti dhe faqja kërkon tre minuta për t’u ngarkuar.

Papritur, ai rezultat kryesor i kërkimit ndihet shumë më pak i dobishëm. Për këtë arsye, Google përfshin një sërë çështjesh teknike dhe të përdorshmërisë në faktorët e saj të rankimit.

Kjo perfshin:

  • Shpejtësia e faqes (e quajtur Core Web Vitals nga Google)
  • Miqësia’ me celularin
    Kriptimi i HTTP-ve (i siguruar nga një certifikatë SSL)
  • Nuk ka pop-up ndërhyrëse

3. Fjalët kyçe si faktor renditjeje

Google rendit faqet e internetit në baza individuale. Ndërsa e bën këtë, ai përpiqet të përputhet me pyetjen e një përdoruesi me faqet e internetit që mendon se janë përshtatja më e mirë për nevojat e atij personi.

Në ditët e para të Google, ai e bëri këtë vetëm duke përputhur fjalë kyçe në pyetje me fjalë kyçe në një faqe interneti. Në fakt, dikur ishte e mundur të renditeshit në krye të Google për një fjalë kyçe vetëm duke e shkruar atë mjaft herë në një faqe. Kjo quhet ‘keyword stuffing’ dhe nuk funksionon më.

Edhe pse Google është shumë më i sofistikuar se sa ka qenë, fjalët kyçe janë ende jashtëzakonisht të rëndësishme si një faktor renditjeje. Nëse një faqe përmban një numër fjalësh kyçe që lidhen me një temë të caktuar, atëherë Google do ta dijë se mund të jetë me vlerë të renditë atë faqe për pyetjet në lidhje me atë temë.

4. Ekspertiza, autoriteti dhe besimi (E-A-T) si faktorë renditjeje

Nëse lexoni ndonjë gjë rreth faktorëve të rëndësishëm të renditjes, nuk do të kalojë shumë kohë para se të ndesheni me konceptin e E-A-T.

Disa SEO do t’ju thonë se ky është ndoshta faktori më i rëndësishëm i renditjes nga të gjithë, por, siç ndodh shpesh në SEO, këtu ka një ekzagjerim.

Është padyshim e rëndësishme të tregoni ekspertizën dhe autoritetin tuaj për çdo temë që përfshini në faqen tuaj të internetit, për hir të klientëve tuaj si çdo gjë.

Për shembull, nëse jeni duke shkruar postime në blog për tema financiare, duhet të përfshini një biografi që shpjegon përvojën dhe kualifikimin tuaj në këtë fushë. Kjo do t’u tregojë njerëzve që e dini se për çfarë po flisni.

Sinjalet e besimit të tilla si një adresë e botës reale, një foto e jush dhe e ekipit tuaj, një numër telefoni kontakti dhe më shumë gjithashtu ndihmojnë në rritjen e besimit të njerëzve se nuk po përpiqeni t’i rrëmbeni.

Përfshirja e sinjaleve E-A-T në faqen tuaj të internetit do t’i bëjë njerëzit më të prirur t’ju besojnë dhe do të sigurohet që Google të mos e klasifikojë gabimisht faqen tuaj të internetit si të padëshiruar, por nuk do të luajë një rol të madh për t’ju ndihmuar të arrini renditjen e faqes së parë. Megjithatë, në biznes besueshmëria është gjithmonë e rëndësishme, prandaj përfshini sinjale besimi!

5. Lidhjet si faktor renditjeje

Ne prekëm shkurtimisht se si Google përdor robotët e Google për të zvarritur faqet e internetit. Ashtu si përdoruesit njerëzorë të uebit, këta robotë janë në gjendje të ndjekin lidhjet për të zbuluar dhe indeksuar përmbajtje të reja.

Google gjithashtu përdor lidhjet si një sinjal renditjeje. Ndonjëherë do të dëgjoni SEO-të që flasin për mënyrën sesi Google i shikon lidhjet si “vota” për një uebfaqe të caktuar, nëse jeni i ri në renditjen e faktorëve, kjo analogji e thjeshtë mund t’ju ndihmojë të kuptoni pse lidhjet kanë rëndësi.

Në realitet gjërat janë pak më të ndërlikuara. Koncepti i votave nënkupton që faqja me më shumë lidhje do të renditet e para, por nuk është kështu.

Jo të gjitha lidhjet janë të barabarta dhe megjithëse nuk e dimë saktësisht se si Google e përcakton vlerën e një lidhjeje, ne e dimë se autoriteti dhe rëndësia e faqes së internetit që ofron lidhjen ka rëndësi.

Kjo do të thotë që një lidhje nga një uebsajt i madh i rëndësishëm në nichen tuaj ka më shumë gjasa të rrisë renditjen e faqes suaj në Google sesa disa lidhje nga faqet e internetit të vogla në një vend të palidhur.

Lidhjet (links) e brendshme

Lidhjet e brendshme, domethënë lidhjet nga një faqe e faqes suaj të internetit në tjetrën, llogariten gjithashtu si një faktor renditjeje. Gjëja më e mirë për lidhjet e brendshme është se ju mund t’i krijoni ato vetë.

Është e rëndësishme që të përfshihen lidhje të brendshme vetëm kur ka kuptim për një përdorues.

Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni tekstin tuaj të ankorimit për lidhjet e brendshme. Megjithëse do të dëshironi të përdorni fjalë kyçe, duhet të jeni të kujdesshëm që të mos përdorni shumë të njëjtën fjalë kyçe pasi kjo mund të konsiderohet si një optimizim i tepërt nga Google, gjë që mund të dëmtojë shanset tuaja për të performuar mirë në faqet e rezultateve të motorit të kërkimit (SERP). Përzieni tekstin e ankorimit dhe sigurohuni që ai të ketë gjithmonë kuptim për përdoruesit e faqes suaj të internetit.

Më në fund në këtë seksion, ndonjëherë do të shihni SEO-të që flasin për ” backlinks”. Kjo është vetëm një fjalë tjetër për një lidhje në faqen tuaj të internetit nga një faqe interneti e jashtme.

Gjërat që nuk janë faktorë renditjeje

Ndonjëherë, SEO-të flasin për gjëra që ata mendojnë se janë faktorë renditjeje, por në fakt nuk janë fare faktorë renditjeje.

Këtu janë disa nga “faktorët e renditjes” të përmendur zakonisht që nuk janë.

Shënim: Meqenëse algoritmi i Google është shumë i ndërlikuar, nuk mund të jemi të sigurt se çfarë është dhe çfarë nuk është një faktor renditjeje. Por ndoshta nuk do të duhet të shqetësoheni për ndonjë nga gjërat e mëposhtme që ndikojnë në renditjen e kërkimit tuaj.

Norma e kërcimit (bounce rate)

Norma juaj e kërcimit (ang bounce rate) është përqindja e njerëzve që vizitojnë faqen tuaj të internetit dhe largohen pa ndërvepruar me të (p.sh., duke klikuar një lidhje të brendshme).

Teoria shkon kështu – nëse dikush klikon një rezultat kërkimi, viziton një faqe interneti dhe më pas kthehet drejt në rezultatet e motorit të kërkimit, Google do ta shohë këtë si një faktor negativ të renditjes së asaj faqeje sepse është një shenjë që faqja nuk është e dobishme.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë që ky është një faktor që Google e konsideron dhe një normë e lartë e kërcimit nuk është gjithmonë e keqe.

Thënë kështu, është gjithmonë një ide e mirë të mbani një sy në normën tuaj të kërcimit në Google Analytics dhe, nëse është e lartë, të shqyrtoni çdo problem që mund ta shkaktojë atë.

Norma e klikimit

Norma e klikimeve (CTR) është përqindja e njerëzve që klikojnë lidhjen e faqes suaj të internetit pasi e shohin atë në rezultatet e kërkimit.

Nëse CTR është një faktor renditjeje është një çështje e debatuar shumë në botën e SEO, por provat sugjerojnë se ndoshta nuk përdoret si faktor kryesor kur përcaktoni se cilat faqe duhet të shfaqen në SERP.

Plus, nëse shqetësoheni për CTR-në tuaj nga Google, ka të ngjarë të jeni në një vend të mirë gjithsesi pasi kjo do të thotë se faqja juaj e internetit ndoshta po renditet mirë.

Metrikat si shkalla e fryrjes dhe CTR janë të rëndësishme, por jo për arsye SEO!

Përshkrimet meta

Përshkrimet meta dikur ishin një faktor i rëndësishëm i renditjes së SEO, kështu që njerëzit i mbushnin me fjalë kyçe. Tani ato nuk përdoren më fare si faktor renditjeje. Përshkrimi juaj meta mund të shfaqet nga motorët e kërkimit, kështu që është mirë t’i përdorni ato për të shpjeguar se për çfarë bëjnë faqet tuaja pasi ato mund të shihen nga përdoruesit e motorëve të kërkimit.

Meta tags

Megjithëse ka tagje të tjera meta, ato që diskutohen më shpesh kur bëhet fjalë për faktorët e renditjes janë përshkrimet meta dhe meta tagjet e fjalëve kyçe. Nuk ka nevojë të përdorni meta tagjet e fjalëve kyçe. Google i injoron ato.

Suksesi në rrjetet sociale

Google, me sa dimë, nuk e përdor popullaritetin e një postimi në media sociale për të ndihmuar në vendosjen e renditjes së tij. Kjo do të thotë se bërja virale nuk do të ndihmojë SEO-në tuaj drejtpërdrejt. Sidoqoftë, nëse një pjesë e përmbajtjes tërheq shumë vëmendje në mediat sociale, kjo rrit shanset tuaja që ajo të marrë backlinks, të cilat mund të rrisin SEO-në tuaj.

Autoriteti i domenit

Shpesh do të dëgjoni SEO-të të flasin për autoritetin e domenit dhe ndonjëherë do t’i dëgjoni edhe ata të japin një rezultat të autoritetit të domenit.

Sidoqoftë, rezultate të tilla krijohen nga mjete të pronarit të SEO dhe, si të tilla, nuk kanë asnjë lidhje me Google.

Tani, në shumicën e rasteve një faqe interneti me një autoritet të lartë domeni ka më shumë gjasa të renditet mirë sesa një faqe interneti me një rezultat më të ulët. Por nuk është gjithmonë kështu dhe autoriteti i domenit nuk është një faktor i renditjes së Google.

Gjatësia e përmbajtjes

Si rregull i përgjithshëm, një pjesë e gjatë e përmbajtjes nuk ka më shumë gjasa të renditet mirë sesa një pjesë e shkurtër e përmbajtjes.

Ajo që ka rëndësi është krijimi i përmbajtjes me cilësi të lartë që plotëson nevojat e një përdoruesi. Për një temë të thjeshtë, kjo mund të jetë një pjesë e përmbajtjes me disa qindra fjalë. Për një çështje më komplekse, siç janë faktorët e renditjes së Google, përmbajtja mund të jetë lehtësisht 2000 fjalë ose më e gjatë.

Për sa kohë që përmbajtja juaj jep atë që do të priste një përdorues, atëherë gjatësia e saj nuk do të ndikojë në renditjen e saj në Google.

Hostinkos

Hostinkos

https://hostinkos.com/about

Hostinkos ndihmon bizneset dhe organizatat e të gjitha formave dhe madhësive të ndërtojnë, hostojnë dhe menaxhojnë faqet e tyre të internetit.Back to Post List