Back to Post List

Çfarë është qasja e sigurt Shell (dhe si ta përdorni)Posted on


Hostinkos ofron hosting, domenët dhe mjetet që ju nevojiten për webfaqen e biznesit tuaj.


Shumica e planeve të web hosting ju ofrojnë mënyra të shumta për të hyrë në faqen tuaj të internetit. Planet më të fuqishme madje mund t’ju mundësojnë të ndërveproni drejtpërdrejt me serverin tuaj. Kjo shpesh përfshin të mësuarit se si të përdorni Secure Shell Access (SSH).

Në thelb, SSH është një metodë për t’u lidhur me serverin tuaj dhe për të bashkëvepruar me të duke përdorur komanda të drejtpërdrejta në vend të një ndërfaqe grafike. Në këtë mënyrë, ju mund të kurseni shumë kohë kur bëhet fjalë për ekzekutimin e detyrave të thjeshta si redaktimi i skedarëve dhe modifikimi i lejeve.

Në këtë artikull, ne do të flasim më shumë rreth SSH dhe si funksionon. Më pas do t’ju mësojmë se si të përdorni serverin tuaj Hostinkos duke përdorur një klient SSH në tre hapa të shkurtër. Le të arrijmë atje!

Çfarë është Access Secure Shell (dhe si funksionon)

Secure Shell Access (SSH) është një protokoll për t’u lidhur me një server, që ju mundëson transferimin e skedarëve dhe kryerjen e veprimeve të caktuara. Në fillim, kjo mund të duket si përdorimi i Protokollit të Transferimit të Skedarit (FTP). Sidoqoftë, të dy metodat janë mjaft të ndryshme, pasi:

  • SSH përdor linjën e komandës (ang. command line) për të kontrolluar serverin tuaj nga distanca. Me SSH, ju mund të jepni komanda të drejtpërdrejta në serverin tuaj.
  • SSH ju ofron më shumë opsione. Me FTP, ju jeni të kufizuar në ndërveprim me skedarët tuaj në mënyra themelore. SSH, nga ana tjetër, ju mundëson të bëni gjithçka që dëshironi për sa kohë që dini komandat e duhura.

Nëse e keni ekzekutuar ndonjëherë aplikacionin cmd në Windows, atëherë jeni njohur me ‘command line’. Pothuajse çdo Sistem Operativ (OS) ju mundëson të ndërveproni me të drejtpërdrejt, duke shtypur udhëzime të drejtpërdrejta duke përdorur command line. Disa, si Linux, ju ofrojnë më shumë kontroll mbi atë që mund të bëni sesa të tjerët.

Për fat të mirë, nuk keni nevojë të jeni një zhvillues për të përdorur command line. Ne do të flasim më shumë për të më vonë, por tani për tani, le të diskutojmë se si të hyni në faqen tuaj të internetit përmes SSH.

Si të hyni në serverin tuaj duke përdorur SSH (në 3 hapa)

Nëse jeni duke përdorur Linux ose OS X, mund të përdorni SSH me një server të largët direkt nga linja juaj e komandës. Sidoqoftë, përdoruesit e Windows do të duhet të shkarkojnë një aplikacion ose klient që mbështet këtë lloj lidhjeje. Kjo është metoda që do të tregojmë gjatë gjithë këtij tutoriali.

Hapi 1: Zgjidhni dhe instaloni një klient SSH

Klientët SSH ju mundësojnë të lidheni me serverin tuaj duke përdorur protokollin. Nëse jeni përdorues i Windows, keni shumë opsione për të zgjedhur. Pasi të lidheni me serverin tuaj nëpërmjet SSH dhe të futeni në command line, megjithatë, çdo klient funksionon pothuajse njësoj.

Dy zgjedhje të njohura janë Bitvise dhe WinSCP. E para dallohet, falë gamës së gjerë të opsioneve të konfigurimit dhe një ndërfaqe klasike të Windows.

WinSCP, nga ana tjetër, duket më moderne. Sidoqoftë, mbani në mend se ky është kryesisht një klient FTP, kështu që është më i optimizuar drejt menaxhimit të skedarëve sesa lidhjeve SSH.

Së fundi, ne kemi PuTTY, i cili është deri tani klienti SSH më i mbushur me veçori që kemi përdorur.

Ne ju rekomandojmë të kaloni disa minuta për të kontrolluar këta klientë, më pas të shkarkoni dhe instaloni atë që ju përshtatet më së miri. Ne do të përdorim PuTTY për pjesën tjetër të këtij tutoriali, por procesi i lidhjes me serverin tuaj nëpërmjet SSH është i ngjashëm për të tre klientët.

Hapi 2: Lidhuni me serverin tuaj duke përdorur kredencialet tuaja SSH

Para se të fillojmë me detajet teknike, mbani mend se jo çdo lloj plani hostimi do t’ju mundësojë të lidheni me serverin tuaj nëpërmjet SSH. Hostimi i përbashkët, për shembull, pothuajse kurrë nuk ofron këtë nivel kontrolli mbi serverin tuaj.

Sidoqoftë, nëse jeni duke përdorur një Server Virtual Privat (VPS) ose një server të dedikuar, qasja SSH duhet të jetë e mundur. Do t’ju duhet adresa IP e serverit tuaj dhe fjalëkalimi i administratorit për të bërë lidhjen. Së pari, do të dëshironi të nisni klientin PuTTY.

Seksioni i rëndësishëm është ai më poshtë ku thotë Specifikoni destinacionin me të cilin dëshironi të lidheni. Brenda këtij seksioni, ju mund të zgjidhni llojin e lidhjes dhe portit të përdorni dhe të tregoni emrin e hostit ose adresën IP të serverit tuaj.

Vendosni llojin e lidhjes në SSH dhe ndryshoni portin e paracaktuar. Sa i përket emrit të hostit, mund të përdorni formatin e mëposhtëm në vend të një adrese IP:

emrinipërdoruesit@domainname.com

Tani klikoni në butonin Open në fund të faqes dhe do të shfaqet një dritare e command line. Nëse i keni futur saktë kredencialet tuaja, duhet të shihni një kërkesë për fjalëkalim.

Tani, ndërveproni me serverin tuaj duke përdorur command line.

Hostinkos

Hostinkos

https://hostinkos.com/about

Hostinkos ndihmon bizneset dhe organizatat e të gjitha formave dhe madhësive të ndërtojnë, hostojnë dhe menaxhojnë faqet e tyre të internetit.Back to Post List