Back to Post List

20 këshilla që duhet t’i dini për sigurinë e WordPressPosted on


Hostinkos ofron hosting, domenët dhe mjetet që ju nevojiten për webfaqen e biznesit tuaj.


Në këtë artikull do të prezantojmë 20 strategji për ta bërë faqen tuaj më të sigurt nga disa nga dobësitë më të zakonshme dhe të rrezikshme të sigurisë. Nuk është e nevojshme të zbatoni çdo sugjerim në këtë listë (edhe pse me siguri që mundeni!), por sa më shumë hapa të ndërmerrni për të siguruar faqen tuaj, aq më pak janë shanset për të hasur në një fatkeqësi në rrugë.

1. Përdorni një web host cilësor

Ju mund të mendoni për web hostin tuaj si rrugën e faqes suaj të internetit në internet – është vendi ku “jeton” faqja juaj. Një ofrues solid hostimi mund të ndikojë se sa mirë funksionon faqja juaj, sa e besueshme është, sa mund të rritet dhe madje edhe se si rankohet në motorët e kërkimit.

Web hostët më të mirë ofrojnë një sërë veçorish të dobishme, përkrahje të shkëlqyer dhe një shërbim të përshtatur për platformën tuaj të zgjedhur.

Siç ndoshta e keni menduar tashmë, web hosti juaj mund të ketë gjithashtu një ndikim të rëndësishëm në sigurinë e faqes tuaj. Ka disa përfitime sigurie për të zgjedhur nga kompanitë më të mira të hostimit.

Si Web Hosting mund të përmirësojë sigurinë e WordPress:

Një host cilësor do të përditësojë vazhdimisht shërbimin, softuerin dhe mjetet e tij për t’iu përgjigjur kërcënimeve më të fundit dhe për të eliminuar shkeljet e mundshme të sigurisë.
Web hostët shpesh ofrojnë veçori të ndryshme të synuara të sigurisë, të tilla si certifikatat SSL/TLS dhe mbrojtja DDoS. Ju gjithashtu duhet të keni akses në një firewall të aplikacionit në ueb (WAF), i cili do të ndihmojë në monitorimin dhe bllokimin e kërcënimeve serioze për faqen tuaj.
Web hosti juaj ka shumë të ngjarë të sigurojë një mënyrë për të kopjuar faqen tuaj (në disa raste, madje edhe duke kryer kopje rezervë në kohë reale për ju), kështu që nëse jeni hakuar, mund të ktheheni lehtësisht në një version të qëndrueshëm, të mëparshëm.
Nëse hosti juaj ofron përkrahje të besueshme, 24/7, gjithmonë do të keni dikë që t’ju ndihmojë nëse hasni në një problem të lidhur me sigurinë.

2. Regjistroni domenin tuaj privatisht

Për të regjistruar një domen, ju kërkohet të jepni emrin, adresën dhe numrin tuaj të telefonit. Ky informacion përdoret për të gjurmuar pronësinë e emrave të domeneve dhe mund të gjendet në internet me një kërkim të shpejtë në drejtorinë WHOIS.

Ndërsa mbajtja e këtij informacioni është jetike për shëndetin e internetit, është e arsyeshme të mos dëshironi të dhënat tuaja personale në internet. Kur regjistroni një domen me Hostinkos (ose një platformë tjetër të sigurt të hostimit), ju keni mundësinë të zëvendësoni informacionin tuaj personal me të dhënat përkatëse nga platforma e hostimit – kështu që kërkimi i domenit tuaj në WHOIS nuk tregon adresën dhe informacionin tuaj të kontaktit.

3. Ndrysho emrin e përdoruesit të administratorit

Kur krijoni faqen tuaj të internetit për herë të parë, ju jepet një profil përdoruesi. Në çdo kohë, mund të ktheheni dhe të ndryshoni pseudonimin tuaj ose të plotësoni emrin tuaj të plotë, por ndryshimi i emrit tuaj të përdoruesit është një histori tjetër – do t’ju duhet të krijoni një përdorues krejtësisht të ri dhe t’i jepni asaj llogarie rolin e administratorit. E meta? Duhet të përdorni një adresë emaili të ndryshme nga ajo e përdorur nga llogaria juaj aktuale.

Më pas mund të ndryshoni emrin tuaj të përdoruesit duke krijuar një përdorues të ri, duke i dhënë rolin e administratorit, duke i atribuar të gjithë përmbajtjen tuaj dhe duke fshirë llogarinë tuaj origjinale.

4. Aktivizo një Web Application Firewall

Ju ndoshta jeni njohur me konceptin e një firewall – një program që ndihmon për të bllokuar të gjitha llojet e sulmeve të padëshiruara në faqen tuaj. Me shumë mundësi, ju keni një lloj firewall në kompjuterin tuaj. Një Web Application Firewall (WAF) është thjesht një firewall i krijuar posaçërisht për faqet e internetit. Mund të mbrojë serverët, faqet e internetit specifike ose grupe të tëra faqesh.

Një WAF në faqen tuaj të WordPress do të funksionojë si një pengesë midis faqes suaj të internetit dhe pjesës tjetër të internetit. Një firewall monitoron aktivitetin në hyrje, zbulon sulmet, malware dhe ngjarje të tjera të padëshiruara dhe bllokon çdo gjë që e konsideron si rrezik nga qasja në serverin tuaj të internetit.

5. Zbatoni autentifikimin me dy faktorë

Autentifikimi me dy faktorë (i cili gjithashtu kalon nga vërtetimi me dy hapa dhe një sërë emrash të tjerë, të ngjashëm) i referohet një procesi me dy hapa që do t’ju duhet të ndiqni kur të kyçeni në faqen tuaj. Kjo kërkon pak më shumë kohë dhe përpjekje, por shkon shumë drejt mbajtjes së hakerëve jashtë.

Autentifikimi me dy faktorë përfshin përdorimin e një smartphone ose pajisje tjetër për të verifikuar hyrjen tuaj. Së pari, ju do të vizitoni faqen tuaj të WordPress dhe do të futni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj si zakonisht. Një kod unik më pas do të dërgohet në pajisjen tuaj celulare, të cilën duhet ta jepni për të përfunduar hyrjen. Kjo ju mundëson të provoni identitetin tuaj duke treguar se keni akses në diçka vetëm tuajën — si p.sh. një telefon ose tablet i caktuar.

6. Jini të vëmendshëm kur shtoni shtojca dhe tema të reja

Një nga gjërat më të mira në lidhje me WordPress është disponueshmëria e gatshme e shtojcave dhe temave për pothuajse çdo nevojë. Me këto mjete të dobishme, ju mund ta bëni faqen tuaj të duket siç duhet dhe të shtoni pothuajse çdo veçori ose funksionalitet që mund të mendoni.

Megjithatë, jo të gjitha shtojcat dhe temat janë krijuar në mënyrë të njejtë.

Kjo do të thotë që duhet të jeni shumë të kujdesshëm në lidhje me temat dhe shtojcat që shtoni në faqen tuaj. Secili duhet të verifikohet për t’u siguruar që është një opsion solid që nuk do të dëmtojë faqen tuaj ose nuk do të shkaktojë probleme.

7. Përditësoni rregullisht WordPress

Mbajtja e përditësuar e WordPress është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të siguruar faqen tuaj. Arnimet më të vogla dhe përditësimet e sigurisë do të zbatohen automatikisht, por mund t’ju duhet të miratoni përditësimet kryesore në mënyrë të pavarur (mos u shqetësoni, kjo është shumë e thjeshtë për t’u bërë).

Do t’ju duhet gjithashtu të përditësoni rregullisht shtojcat, temat dhe instalimet e tjera të WordPress për t’u siguruar që ato të funksionojnë mirë së bashku dhe të jenë të siguruara kundër kërcënimeve më të fundit.

8. Konfiguro lejet e skedarit

WordPress rekomandon vendosjen e dosjeve në një nivel lejesh prej 755 dhe skedarët në 644. Ju jeni mjaft të sigurt duke iu përmbajtur këtyre udhëzimeve, megjithëse mund të vendosni çdo kombinim që dëshironi. Thjesht mbani mend se është më mirë të mos i jepni askujt më shumë akses sesa duhet absolutisht, veçanërisht në skedarët bazë.

Duhet gjithashtu të mbani në mend se cilësimet tuaja ideale të lejeve do të varen disi nga shërbimi juaj i hostimit, kështu që mund të dëshironi të zbuloni se çfarë rekomandon hosti juaj.

9. Mbani përdoruesit e WordPress në një minimum

Nëse po drejtoni faqen tuaj të WordPress vetëm, nuk keni nevojë të shqetësoheni për këtë hap. Thjesht mos i jepni askujt tjetër një llogari në faqen tuaj dhe do të jeni i vetmi person që mund të bëjë ndryshime.

Megjithatë, ka shumë arsye për të shtuar një llogari tjetër përdoruesi në faqen tuaj: Ju mund të dëshironi të lini autorë të tjerë të kontribuojnë me përmbajtje ose mund të keni nevojë për njerëz që të ndihmojnë në modifikimin e përmbajtjes dhe menaxhimin e sajtit tuaj. Ju madje mund të keni një ekip të tërë përdoruesish që hyjnë rregullisht në faqen tuaj të WordPress dhe bëjnë ndryshimet e tyre.

Sa më shumë njerëz të futni në faqen tuaj, aq më e lartë është shansi që dikush të bëjë një gabim, të shkaktojë probleme ose thjesht të jetë një putz. Kjo është arsyeja pse ju duhet ta mbani numrin e përdoruesve të faqes tuaj sa më të ulët që të jetë e mundur pa penguar aftësinë e tij për t’u rritur. Në veçanti, përpiquni të kufizoni numrin e administratorëve dhe roleve të tjera të përdoruesve me privilegje të larta.

10. Kufizoni përpjekjet për hyrje

Të gjithë ndonjëherë harrojnë fjalëkalimin e tyre. Por një lajm i mirë! Si parazgjedhje, WordPress lejon një numër të pakufizuar supozimesh.

Por a është ky vërtet një lajm i mirë? Sulmet me forcë brutale, ose sulmet ku një haker provon çdo numër fjalëkalimesh, janë një nga mënyrat më të zakonshme në të cilat hakerat fitojnë akses në llogaritë private.

11. Ndiqni aktivitetin tuaj të zonës së administratorit

Nëse keni shumë përdorues, mbajtja e skedave për atë që ata po bëjnë të gjithë në faqe është një ide e mirë. Ndjekja e aktivitetit në zonën tuaj të administratorit të WordPress do t’ju ndihmojë të dalloni kur përdoruesit e tjerë po bëjnë gjëra që nuk duhet t’i bëjnë – dhe mund t’ju ndihmojë të dalloni kur përdoruesit e paautorizuar kanë fituar akses.

Por ju duhet gjithashtu një mjet për t’ju ndihmuar të shihni se kush qëndron pas aktiviteteve të ndryshme të sajtit – si kur dikush bën një ndryshim të paautorizuar ose një instalim të ri të dyshimtë. Për këtë, ju duhet një shtesë tjetër. Simple History i përshtatet emrit të tij duke krijuar një regjistër të thjeshtë dhe të lehtë për t’u kuptuar të ndryshimeve dhe ngjarjeve në faqen tuaj.

12. Fjalëkalimi mbron faqen tuaj të hyrjes

Faqja e hyrjes është mënyra më e mundshme për hakerat për të hyrë në faqen tuaj të internetit, kështu që mbrojtja e saj është një mënyrë e shkëlqyer për të mbrojtur pjesën tjetër të faqes tuaj. Kjo mund të jetë paksa teknike, por ende ia vlen të mësohet. Krijoni një skedar htaccess dhe të shtoni një kërkesë fjalëkalimi në faqen tuaj të hyrjes.

13. Fshehni faqen tuaj të hyrjes

Shtimi i mbrojtjes me fjalëkalim në faqen tuaj të hyrjes është i shkëlqyeshëm, por edhe më mirë është nëse hakerët as nuk mund ta gjejnë atë. Ndryshimi i faqeve tuaja wp-admin dhe wp-login është i lehtë dhe ndihmon në parandalimin e hakerëve që mund të gjejnë lehtësisht faqen tuaj të hyrjes nëse i lini në vend cilësimet e paracaktuara.

Ka disa shtojca që mund të ridrejtojnë faqen e paracaktuar të hyrjes në një faqe tjetër që zgjidhni. Shumë shtojca e ofrojnë këtë si pjesë e një pakete më të madhe (për shembull, Defender përfshin gjithashtu një skaner malware dhe firewall). Por nëse po kërkoni diçka të thjeshtë, provoni WPS Hide Login, i cili thjesht fsheh hyrjen tuaj. Vetëm mos harroni të shënoni faqen tuaj të re të hyrjes në mënyrë që ta gjeni.

14. Përditëso PHP

Përditësimi i WordPress nuk mjafton për ta mbajtur faqen tuaj të sigurt dhe të sigurt – duhet të siguroheni që po përdorni gjithashtu versionin më të fundit të PHP.

Normalisht, çdo version PHP mbështetet për të paktën dy vjet pas datës së lëshimit, që do të thotë se dobësitë adresohen nga inxhinierët që kanë dizajnuar kodin. Kur kodi del i vjetëruar (ose arrin EOL-in e tij ose “fundin e jetës”), është koha për të azhurnuar, ose rrezikoni të ekspozoheni ndaj shqetësimeve të sigurisë, ngadalësimeve të performancës dhe gabimeve të shumta.

15. Siguroni bazën tuaj të të dhënave të WordPress

Lënia e çdo gjëje në cilësimet e parazgjedhura është një ndihmë për hakerat, dhe si parazgjedhje, WordPress përdor wp_ si parashtesë për të gjitha tabelat tuaja të lidhura. Lajme te mira! Nëse po përdorni instaluesin me një klik, tashmë keni një parashtesë shkronjash dhe numrash të rastësishëm. Edhe nëse WordPress-i juaj është instaluar tashmë, ai mund të jetë i përshtatshëm për Instaluesin me Një Klik për sa kohë që faqja është plotësisht e hostuar dhe plotëson disa udhëzime të tjera.

Vetëm vini re se thyerja e diçkaje mund të jetë po aq e lehtë sa një nënvizim që mungon. Për fat të mirë, ekziston një version i parazgjedhur i skedarit wp-config.php i disponueshëm në WordPress Core, kështu që ju mund ta rindërtoni shpejt dhe lehtë – pavarësisht nëse keni provuar të ndryshoni prefiksin e bazës së të dhënave me dorë, ose me një shërbim si phpMyAdmin.

16. Shto pyetje sigurie

Pyetjet e sigurisë shpesh neglizhohen, por ato i japin hapësirë shtesë sigurisë suaj. Në varësi të shtojcës që zgjidhni, ju ose do të zgjidhni nga pyetjet ekzistuese të sigurisë ose do të krijoni tuajën.

17. Fshihni versionin tuaj të WordPress

Siguria përmes errësirës – nëse nuk mund ta gjejnë, nuk mund ta hakojnë!

Fshihni cilin version të WordPress-it që po përdorni (ose fshihni që po përdorni WordPress fare) duke ndryshuar headerin. Nëse kjo tingëllon shumë teknike, përdorni një shtojcë si WPCode. Vetëm sigurohuni që të ndryshoni kodin dhe jo vetëm të modifikoni informacionin e ekranit në cilësimet e temës suaj – ato pjesë kodi do të kthehen vetëm gjatë përditësimit të ardhshëm të temës.

18. Parandaloni Hotlinking

Hotlinking është akti i vjedhjes së gjerësisë së brezit duke përdorur skedarë të vendosur në një sajt dhe duke i lidhur ato me një tjetër. Për të parandaluar Hotlinking, mund të zgjidhni të refuzoni domene të caktuara, të lejoni vetëm domene të caktuara ose të hiqni plotësisht mundësinë e Hotlinking, të gjitha duke bërë disa ndryshime në skedarin tuaj htaccess. Ju madje mund të përfshini një fragment në skedarin tuaj .htaccess që drejton të gjitha përpjekjet për Hotlinking në një faqe ose imazh të zgjedhjes suaj.

19. Mbrojtja DDoS (Çaktivizo XML RPC)

Sulmi i Mohimit të Shërbimit të Shpërndarë (ose DDoS) është kur një haker përdor sisteme të shumta për të dërguar një vëllim të madh të dhënash dhe për të mposhtur objektivin e tyre. Kjo mund të ngadalësojë dhe të rrëzojë objektivin e tyre – imagjinoni një bllokim të madh trafiku për faqen tuaj të internetit ku nuk mund të hyjë asnjë trafik legjitim.

Ndërsa parandalimi i një sulmi DDoS mund të duket i frikshëm, një nga hapat e parë që mund të ndërmerrni është të hiqni ose çaktivizoni çdo shtojcë të vjetër ose të pashfrytëzuar. Pluginat janë tepër të dobishëm, por duke rritur funksionalitetin, ato gjithashtu kanë akses në faqen tuaj të internetit që mund të shfrytëzohet. Për një herë, shkarkimi i më shumë shtojcave nuk është zgjidhja!

XML-RPC lejon hyrjen në WordPress përmes aplikacionit në pajisjen tuaj celulare. Nëse nuk e përdorni telefonin inteligjent për të bërë ndryshime në faqen tuaj të internetit të WordPress, ka të ngjarë të mos keni nevojë të aktivizoni këtë veçori. Çaktivizimi i tij përfshin shtimin e një fragmenti të shpejtë kodi në skedarin tuaj htaccess dhe do të jeni më të sigurt për të.

20. Skanimi i malware

Malware (shkurtim i softuerit me qëllim të keq) fshihet në ato që duket të jenë aplikacione të sigurta në mënyrë që përdoruesi të mos e dijë se kompjuteri ose uebsajti i tyre është infektuar.

Skanimi i malware është një mbrojtje e rëndësishme që funksionon duke përdorur softuer anti-malware për të identifikuar dhe izoluar skedarë të dyshimtë derisa të vendosni nëse ato duhet të hiqen. Nëse zbulohet një kërcënim, një skaner i mirë malware do të fshijë çdo gjurmë të tij nga kompjuteri juaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Për fat të mirë, disa shtojca të firewall vijnë me skanim të integruar të malware, prandaj sigurohuni që të kontrolloni shtojcat tuaja të sigurisë për të parë se çfarë ofrojnë.

Hostinkos

Hostinkos

https://hostinkos.com/about

Hostinkos ndihmon bizneset dhe organizatat e të gjitha formave dhe madhësive të ndërtojnë, hostojnë dhe menaxhojnë faqet e tyre të internetit.Back to Post List