Back to Post List

9 mënyra për të përdorur një VPS – Virtual Private ServerPosted on


Hostinkos ofron hosting, domenët dhe mjetet që ju nevojiten për webfaqen e biznesit tuaj.


Me kalimin e kohës, nuk është e pazakontë që faqet e internetit të tejkalojnë konfigurimet e tyre fillestare të hostimit. Gabimet e serverit, shqetësimet e sigurisë dhe rritja e trafikut mund të sinjalizojnë se është koha për të filluar eksplorimin e opsioneve të tjera. Nëse e keni gjetur veten në këtë situatë, mund të keni lexuar për përdorimin e një Serveri Privat Virtual (VPS) për web hosting.

Për shumë pronarë të faqeve të internetit, një VPS mund të jetë një kompromis ideal midis hostimit të përbashkët dhe hostimit të dedikuar me kosto ndaluese. Përveç ofrimit të disa avantazheve kur bëhet fjalë për hostimin e një faqe interneti, ka edhe një sërë aplikimesh të tjera për një VPS.

Ky udhëzues do t’ju japë një hyrje në Serverët Privatë Virtualë. Më pas do të shqyrtojmë nëntë mënyra të ndryshme që mund të dëshironi të provoni të përdorni një VPS. Le të hidhemi brenda!

Hyrje në serverët privatë virtualë

Me fjalë të thjeshta, një Server Virtual Privat krijohet duke ndarë një server fizik në makina virtuale të veçanta. Ndërsa përdoret vetëm një kompjuter i vetëm, çdo VPS funksionon si një server individual.

Një VPS mund të jetë shumë tërheqës për zhvilluesit, pasi ofron shumë resurse si dhe kontroll. Menaxhimi i resurseve është një komponent thelbësor i shumicës së projekteve të zhvillimit, dhe një VPS ofron fuqi si dhe shkallëzim.

Ju mund të keni mundësinë të zgjidhni një host të menaxhuar ose të pamenaxhuar për VPS-në tuaj. Hostimi i pamenaxhuar ju jep më shumë liri, por gjithashtu do t’ju duhet të dini se si të kryeni mirëmbajtjen dhe konfigurimin e nevojshëm. Nëse jeni më pak i ditur teknikisht, mund të dëshironi të shkoni me hostimin e menaxhuar, megjithëse kushton më shumë.

Dallimet e sakta do të zbresin tek ofruesi juaj, por zakonisht hostimi i pamenaxhuar ju lejon aksesin root dhe aftësinë për të zgjedhur Sistemin tuaj Operativ (OS). Hostimi i menaxhuar mund t’ju japë ende qasje root, por mund të keni gjithashtu një panel kontrolli të hostimit që ofron një ndërfaqe grafike.

Nëse jeni të interesuar të eksploroni mundësitë që ofron një VPS, do të dëshironi të ndiheni rehat duke përdorur aksesin Secure Shell (SSH) për të përfituar plotësisht nga kjo zgjidhje. Ju ka të ngjarë të përdorni SSH për të bashkëvepruar me serverin tuaj dhe për t’i dhënë komanda.

9 mënyra se si mund të përdorni një server privat virtual

Tani që jeni njohur me atë që është një Server Privat Virtual, le të hedhim një vështrim në disa mënyra të ndryshme se si mund ta përdorni një të tillë. Disa nga këto ide janë shumë të thjeshta për t’u zbatuar, ndërsa të tjerat mund të kërkojnë njohuri të specializuara.

1. Siguroni hostim me cilësi të lartë për faqen tuaj të internetit

Përpara se të hyjmë në disa përdorime më krijuese për një VPS, le të fillojmë thjesht duke përdorur një për të hostuar faqen tuaj të internetit. Një VPS është një zgjedhje e shkëlqyeshme nëse e keni tejkaluar hostimin tuaj të përbashkët, por nuk jeni mjaft të gatshëm për hostim të dedikuar, pasi krijon një ekuilibër të mirë midis të dyve.

Është e rëndësishme të mbani mend se ndërsa po ndani teknikisht një server fizik, nuk do të ndani resurse të tilla si CPU dhe RAM. Të kesh akses të plotë në këto asete duhet të rezultojë në një përmirësim të dukshëm ndaj hostimit të përbashkët, pa koston e hostimit së dedikuar.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni shpesh sistemin tuaj operativ me një VPS. Puna me një OS me të cilin jeni të kënaqur mund ta bëjë çdo detyrë më të menaxhueshme. Për më tepër, duhet të jeni në gjendje të ndërroni në një platformë tjetër nëse keni nevojë.

Në varësi të shërbimeve të ofruesit tuaj të hostimit, mund t’ju duhet të bëni disa konfigurime bazë për VPS-në tuaj. Ky konfigurim fillestar mund të përfshijë konfigurimin e një Sistemi të Emrave Domain (DNS) si dhe instalimin e çdo aplikacioni ose frameworks të dëshiruar.

2. Vendosni një Rrjet Virtual Privat (VPN) për Siguri të Shtuar

Me kaq shumë shqetësime rreth sigurisë kibernetike, Rrjetet Virtuale Private (VPN) po kalojnë një momentum. Një VPN ju mundëson të krijoni një lidhje të sigurt me një rrjet tjetër. Ai e bën këtë duke e lidhur pajisjen tuaj me një server tjetër. Më pas mund të shfletoni internetin duke përdorur lidhjen e atij serveri.

Ka shumë arsye pse mund të zgjidhni të përdorni një VPN, dhe shumë prej tyre lidhen me privatësinë. Përdorimi i një VPN ju jep pak mbrojtje kur përdorni Wi-Fi publik. Meqenëse maskon vendndodhjen tuaj, ju fitoni pak anonimitet në internet.

Ruajtja e privatësisë në internet nuk është përfitimi i vetëm i një VPN. Ju gjithashtu mund të përdorni një për të hyrë në përmbajtje të bllokuar gjeografikisht. Kjo mund të përfshijë transmetimin e muzikës dhe videove apo edhe lojëra në internet. Njerëzit që udhëtojnë jashtë vendit shpesh përdorin VPN për të hyrë në përmbajtje nga vendet e tyre të origjinës.

Ju mund të instaloni OpenVPN në VPS-në tuaj për të krijuar Rrjetin tuaj Virtual Privat.

3. Hostoni një email server për të mbajtur emailin tuaj konfidencial

Ju mund të përdorni VPS-në tuaj për të konfiguruar dhe hostuar email serverin tuaj. Pasja e një serveri që kontrolloni do t’ju mundësojë të dërgoni dhe të merrni komunikime pa përdorur një shërbim të tillë si Gmail. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të krijoni një adresë emaili bazuar në emrin tuaj të domenit, si p.sh. yourname@yourwebsite.com.

Hostimi i serverit tuaj të postës elektronike ofron një sërë përfitimesh, ndër të cilat më e rëndësishmja është kursimi i parave. Do të gëzoni gjithashtu siguri dhe konfidencialitet të shtuar, pasi vetëm përdoruesit që ju autorizoni do të jenë në gjendje t’i qasen mesazheve.

Nëse jeni të kënaqur me Linux, ky është një projekt që mund ta ndërmerrni vetë. Postfix është një agjent transporti i mesazheve popullore me burim të hapur (MTA) që mund ta përdorni për të krijuar një email server bazë. Ekzistojnë gjithashtu shumë serverë të tjerë të postës elektronike me burim të hapur, në varësi të Sistemit tuaj Operativ.

4. Krijoni një Remote Storage Server për të kursyer hapësirë

Midis fotove, videove dhe skanimeve të dokumenteve të rëndësishme, shumica e njerëzve gjenerojnë shumë të dhëna, të cilat të gjitha duhet të ruhen diku. Ju mund ta bëni këtë fizikisht duke përdorur disqe USB dhe disqe të jashtëm, por këto pajisje mund të humbasin ose dëmtohen.

Përdorimi i një VPS për ruajtjen dixhitale është një alternativë e shkëlqyer për ruajtjen e skedarëve tuaj në nivel lokal. Jo vetëm që do të kurseni shumë hapësirë ​​në zyrën tuaj, por do të keni mundësi të aksesoni të dhënat tuaja kudo që të jeni. Është gjithashtu shumë më e lehtë të mbash skedarët të organizuar kur ruhen në këtë mënyrë, sesa në pajisje të veçanta.

Nëse dëshironi ta çoni zgjidhjen tuaj të ruajtjes një hap më tej, mund të instaloni një platformë si Nextcloud në VPS-në tuaj. Kjo ju mundëson të ndani dokumentet tuaja dhe të bashkëpunoni me të tjerët:

Krijimi i shërbimit tuaj cloud për ruajtje dhe bashkëpunim është një mënyrë tjetër për të përdorur VPS-në tuaj për t’ju kursyer para. Fillimi është po aq i lehtë sa shkarkimi i pakos së serverit Nextcloud dhe ngarkimi i skedarit të instaluesit në serverin tuaj.

Magjistari i instalimit Nextcloud do t’ju udhëheqë gjatë procesit të konfigurimit. Mund t’ju duhet të krijoni një bazë të dhënash dhe përdorues të ri. Nga atje, duhet të jeni në gjendje të identifikoheni në Nextcloud.

5. Ruani kopje rezervë të të dhënave tuaja për ta mbajtur faqen tuaj të sigurt

Do të ishte e vështirë të mbivlerësohej rëndësia e kopjimit të skedarëve të faqes suaj të internetit. Nëse faqja juaj e internetit hakohet ose fshini aksidentalisht diçka të rëndësishme, të kesh një kopje rezervë lehtësisht të aksesueshme mund ta bëjë rikthimin e faqes tuaj shumë më të thjeshtë.

Meqenëse backup-imi i të dhënave tuaja ka të ngjarë të përbëhet nga skedarë të shumtë, ai mund të marrë shumë hapësirë, gjë që mund të kushtojë shpejt. Është gjithashtu e vështirë të ruhet në nivel lokal, siç shpjeguam në shembullin e mëparshëm. Bërja e një VPS një shtëpi për backupimin e faqes suaj të internetit i anashkalon të dyja këto çështje.

Një avantazh tjetër i këtij konfigurimi është se ju mundëson të konfiguroni kopjet rezervë tuaja. Automatizimi i kësaj detyre mund të jetë një kursim i madh i kohës, veçanërisht nëse jeni një zhvillues me disa sajte klientësh për të mirëmbajtur. Ju mund t’i vendosni këto kopje rezervë që të ekzekutohen në çfarëdo intervali që zgjidhni.

Ju mund të konfiguroni kopje rezervë të automatizuar duke krijuar një skript Bash për të bërë kopje të skedarëve tuaj. Për të ekzekutuar automatikisht skriptin, mund të konfiguroni një cron job. Nëse jeni duke përdorur një VPS të menaxhuar, mund ta bëni këtë përmes panelit të kontrollit të hostimit. Për një VPS të pamenaxhuar, mund të përdorni comand line.

6. Hostoni një server privat lojrash për miqtë tuaj

Tjetra, le të shohim se si mund të argëtoheni me një VPS. Lojërat në internet janë bërë një mënyrë gjithnjë e më popullore për t’u lidhur me miqtë gjatë pandemisë COVID-19. Sidoqoftë, detyrimi për të ndarë seancën tuaj të lojrave me të huajt në një server publik ndonjëherë mund të dëmtojë kohën tuaj të mirë.

Për fat të mirë, ju mund të konfiguroni serverin tuaj privat të lojrave në një VPS në mënyrë që ju dhe miqtë tuaj të mund të luani lojërat tuaja të preferuara si të dëshironi. Në varësi të lojës tuaj, ju do të jeni në gjendje të vendosni disa parametra sipas dëshirës tuaj. Për shembull, mund të kufizoni numrin e lojtarëve ose madje të mbroni seancat tuaja me një fjalëkalim.

Ndërsa një VPS mund të mos jetë mjaftueshëm i fuqishëm për të hostuar një numër të madh lojtarësh, ai duhet të funksionojë mirë për grupe dhe lojëra më të vogla që nuk janë grafikisht intensive. Për shembull, Minecraft është veçanërisht i përshtatshëm për t’u përdorur në një VPS:

7. Konfiguro Voice Over Internet Protocol (VoIP)

Voice Over Internet Protocol (VoIP) është një teknologji që ju mundëson të kryeni telefonata përmes një lidhje interneti. Ju mund të përdorni VPS-në tuaj për VoIP, i cili do të plotësonte mirë serverin tuaj të lojrave.

VoIP është një alternativë e shkëlqyer dhe me kosto efektive për një telefon tradicional fiks. Jo vetëm që ju kursen disa para, por gjithashtu mund të jeni në gjendje të konfiguroni veçori të avancuara si përcjellja e mesazheve dhe drejtimi i thirrjeve. Ndërsa VoIP mund të përfitojë këdo, këto veçori mund ta bëjnë këtë përdorim për një VPS veçanërisht tërheqës për disa pronarë biznesi.

Ndoshta jo çuditërisht, vendosja e VoIP, veçanërisht një sistem më kompleks, nuk është i lehtë. Për ta bërë vetë, do t’ju duhet një kuptim i Linux-it, programimit të skripteve dhe rrjeteve. Mund të filloni të përdorni një framework të tillë si Asterisk.

Me këtë framwork falas, me burim të hapur, mund të ndërtoni një sistem telefonik mbresëlënës pa ndonjë pajisje shtesë.

8. Sinkronizoni skedarët tuaj ndërmjet pajisjeve tuaja

Aftësia për të hyrë në skedarët tuaj nga çdo pajisje është jashtëzakonisht e përshtatshme. Sidomos me kaq shumë njerëz që punojnë në distancë, shërbime të tilla si DropBox janë bërë të kudogjendura. Mund të konfiguroni shërbimin tuaj të sinkronizimit duke përdorur VPS-në tuaj.

Kjo mund t’ju mundësojë të sinkronizoni informacionin nëpër pajisjet tuaja pa pasur nevojë të paguani tarifat ndonjëherë të majme që lidhen me këtë shërbim. Është gjithashtu një opsion më i sigurt. Kur përdorni një shërbim të palës së tretë, ai ka akses në të dhënat tuaja sipas nevojës. Ju gjithashtu duhet të vendosni besimin tuaj në të për të mbajtur informacionin tuaj të sigurt.

Ju mund të përdorni Resilio Sync, për të lidhur të gjitha pajisjet tuaja përmes VPS-së tuaj.

Mund të filloni duke instaluar Resilio Sync në Serverin tuaj Virtual Privat dhe në kompjuterin tuaj lokal. Pasi të nisni programin, do të jeni në gjendje të shtoni dosjet që dëshironi të sinkronizoni.

Nëse përdorni versionin me pagesë të ResilioSync, do të keni disa opsione shtesë kur bëhet fjalë për ndarjen e dosjeve. Ju mund të vendosni lejet e skedarëve për siguri shtesë. Kjo masë mund të sigurojë njëfarë qetësie kur bashkëpunoni me njerëz jashtë organizatës suaj, pasi mund ta anuloni aksesin nëse është e nevojshme.

9. Rritni në mënyrë të sigurt aftësitë tuaja zhvilluese

Pavarësisht nëse sapo po filloni ose jeni një zhvillues me përvojë që shton aftësi të reja në arsenalin tuaj, të kesh një sandbox për të praktikuar teknika të reja mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme. Ju mund të përdorni VPS-në tuaj si një mjedis mësimor i gjithanshëm dhe me rrezik të ulët.

Një pjesë e asaj që e bën një VPS një mjet kaq të shkëlqyeshëm mësimor është sasia e kontrollit që keni. Së bashku me mundësinë për të instaluar sistemin operativ të zgjedhur nga ju, mund të instaloni gjithashtu frameoworks të ndryshme për t’u njohur me to.

Nëse zhvilloni aplikacione të reja, mund të përdorni Serverin tuaj Virtual Privat për t’i testuar ato. VPS-ja juaj mund të simulojë një mjedis të përshtatshëm testimi në mënyrë që të mund të zgjidhni çdo defekt në aplikacionet tuaja përpara se t’i lansoni. Ju gjithashtu mund të përdorni VPS-në tuaj për të hostuar një faqe skenike për të shmangur eksperimentimin në një sajt të drejtpërdrejtë.

Sigurisht, një pjesë e procesit të të mësuarit janë gabimet. Nëse diçka shkon keq gjatë eksperimentimit tuaj, mund të riinstaloni OS tuaj në VPS dhe të filloni përsëri.

Hostinkos

Hostinkos

https://hostinkos.com/about

Hostinkos ndihmon bizneset dhe organizatat e të gjitha formave dhe madhësive të ndërtojnë, hostojnë dhe menaxhojnë faqet e tyre të internetit.Back to Post List