Back to Post List

Si të ndërtoni faqe interneti të suksesshme për klientët tuaj (në 8 hapa)Posted on


Hostinkos ofron hosting, domenët dhe mjetet që ju nevojiten për webfaqen e biznesit tuaj.


Krijimi i një faqeje interneti profesionale për klientin tuaj mund të duket proces i frikshëm, veçanërisht nëse jeni në fillim të karrierës suaj ose jeni duke hyrë në një vend të ri. Klienti juaj po ju beson një nga asetet e tij më të mëdha të marketingut dhe kontributi juaj në proces mund të bëjë ose prishë projektin.

Për fat të mirë, ka hapa të fortë dhe praktikë që mund të ndërmerrni për të siguruar që të ofroni një uebsajt të suksesshëm të klientit. Duke planifikuar çdo hap të procesit, ju mund ta drejtoni klientin tuaj përmes projektit dhe të ofroni një faqe interneti që plotëson (ose tejkalon) pritshmëritë e tyre.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të ndërtoni një faqe interneti të suksesshme për klientin tuaj në tetë hapa praktikë. Ne do të zbërthejmë secilën fazë dhe do të përfshijmë disa këshilla të dobishme dhe pyetje thelbësore për të bërë gjatë rrugës. Le të fillojmë!

1. Njihuni me klientin dhe përcaktoni qëllimet e uebfaqes së tij

Ky hap ka të bëjë kryesisht me nxjerrjen e informacionit nga klienti dhe dëgjimin e nevojave të tyre. Disa klientë mund të mos jenë të sigurt se cilat janë kërkesat e tyre të sakta, kështu që është e dobishme të bëni pyetje hulumtuese kur ato duken të paqarta ose kur drejtimi i tyre i propozuar mungon një kuptim i dizajnit ose teknologjisë së uebfaqes.

Qëllimi juaj në këtë hap është mbledhja dhe sqarimi i informacionit. Më vonë, do të keni mundësinë të propozoni një zgjidhje dhe të parashtroni idetë dhe shërbimet tuaja. Së pari, megjithatë, është e rëndësishme të jeni të zellshëm për të përcaktuar nevojat e tyre duke bërë shumë pyetje.

Ju mund të dëshironi të krijoni një pyetësor para-zhvillimi ose një formular të pranimit të klientit që mund ta përdorni si pjesë të procesit tuaj. Disa pyetje për t’u marrë parasysh përfshijnë:

 • Çfarë bëjnë ata?
 • Si e bëjnë ata ndryshe nga konkurrentët e tyre?
 • Çfarë vlerësojnë ata?
 • Si e përcaktojnë markën e tyre?
 • A kanë ata asete të markës të krijuara tashmë?
 • Ku po shkon biznesi i tyre në të ardhmen e afërt dhe në vitet në vijim? Si ndikojnë këto qëllime në faqen e tyre të internetit?
 • Pse po marrin një faqe interneti ose po ridizajnojnë faqen e tyre tani?
 • Çfarë duan që të realizojë uebfaqja e tyre?
 • A kanë ata ndonjë “duhet” për faqen e tyre të internetit?
 • Cili është afati kohor për të përfunduar projektin?
 • A kanë ata tashmë një emër domeni? Web hosting? (Do t’ju duhet qasje në llogarinë e tyre të hostimit të faqes së internet dhe ndoshta regjistruesi i domenit të tyre.)
 • Si duan të integrojnë mediat sociale dhe cilat platforma?
 • A kërkojnë integrime me email?
 • A ka forma të tjera që mund të kenë nevojë?
 • Po në lidhje me mirëmbajtjen e vazhdueshme të faqes? A do të kujdeset dikush në ekipin e tyre për këtë, apo janë të hapur për një kontratë mujore ose për orë me ju për mirëmbajtje të vazhdueshme?
 • Kush do të jetë pika e kontaktit dhe vendimmarrësi i projektit?
 • A kanë ata një preferencë për cilën platformë uebsajti duan të përdorin?

Sigurohuni që të dëgjoni për detaje të rëndësishme dhe të mbani shënime. Më pas mund të bëni pyetje vijuese në fushat ku keni nevojë për sqarime.

Afër fundit të takimit, merrni një moment për të rishikuar shënimet tuaja dhe për të përmbledhur informacionin më të rëndësishëm, për t’u siguruar që nuk keni humbur pikat që janë të rëndësishme për klientin. Ata mund të supozojnë se ju tashmë dini disa detaje, ose se ata i kanë nënkuptuar këto pika gjatë bisedës.

Do të mbuloni shumë terren në këtë takim, ndaj mos u ndjeni nën presion për të ofruar zgjidhje ose numra të menjëhershëm. Në vend të kësaj, njoftoni klientin se cilat janë hapat e mëtejshëm – ju do të rishikoni kërkesat e tyre të projektit dhe do t’i siguroni atyre një fushëveprimin e dokumentit të punës.

2. Zgjidhni një platformë për të ndërtuar faqen e internetit

Platforma e një faqe interneti mund të ndikojë në disa aspekte të projektit, duke përfshirë hostimin, çmimin, funksionalitetin dhe afatin kohor. Është e rëndësishme të vendosni për një platformë në fillim të procesit, pasi ajo është themeli i asaj që do të ndërtoni.

Faqja e internetit e klientit tuaj do të kërkojë një zgjidhje për menaxhimin e përmbajtjes (CMS), dhe ka disa opsione të disponueshme. Secili ka përfitimet e veta. Pasi të kuptoni nevojat e klientit tuaj, mund të vendosni se cili CMS do ta kryejë punën.

Këtu janë disa zgjidhje kryesore CMS:

 • WordPress
 • Drupal
 • Joomla
 • Shopify

3. Shkruani propozimin dhe përcaktoni qëllimin e projektit

Pasi të keni mbledhur të gjithë informacionin për projektin, është koha për të bashkuar një propozim projekti. Ky dokument do të identifikojë në mënyrë eksplicite produktet dhe kushtet, duke përfshirë kostot e projektit. Kjo është mundësia juaj për t’i treguar klientit se e keni dëgjuar dhe ju mund t’i jepni.

Është e rëndësishme të përfshini informacion të mjaftueshëm për të mbuluar gjërat thelbësore. Ju mund të shkoni në më shumë detaje në fushën e punës ose kontratës. Atje, ju do të dëshironi të deklaroni kërkesat e projektit të klientit dhe zgjidhjen tuaj të propozuar, duke përfshirë një kosto të projektit. Është mirë ta shisni idenë tuaj si zgjidhje, por jini të hapur për rinegociim ose rishikim sipas komenteve të klientit.

Pasi propozimi të miratohet, ju mund ta përdorni atë për të gjeneruar një fushë pune më të detajuar që shpreh në mënyrë eksplicite projektin në tërësi. Ky dokument do të drejtojë punën tuaj dhe marrëdhënien tuaj me klientin. Do të shërbejë për të shprehur qartë se çfarë duhet të presin të gjithë.

Një ‘scope’ pune solide mund t’ju kursejë shumë stres, kohë dhe para gjatë gjithë jetës së projektit. Elementet që duhen adresuar përfshijnë:

 • Shkalla e uebfaqes. A do të jetë kjo një faqe interneti me 10 faqe, apo një faqe e-commerce me 35 produkte për të shitur?
 • Koha. Cili është afati kohor? A ka klienti juaj një datë të vështirë lansimi që duhet ta përfundojë? A ka faza brenda këtij procesi?
  Procesi. Përfshi fluksin e punës dhe miratimet. Si do të duket procesi i miratimit të tyre?
  Asetet. Cilat asete do të ofrojnë dhe cilat do t’ju duhet të merrni ose krijoni në emër të tyre?
  Qasja. Si do të merrni asetet e faqes dhe lejet e aksesit?
  Kontaktoni. Kush do të jetë pika juaj e kontaktit dhe a janë ata vendimmarrësit?
  Platforma. Cili CMS do të përdoret për të ndërtuar faqen?
  Integrimet. Përcaktoni çdo shtojcë ose funksionalitet shtesë që kërkohet për të arritur objektivat e projektit. A do të kërkojnë integrime (ose shërbime të vazhdueshme) për të cilat klienti do të faturohet nga një palë e tretë?
  Aksesueshmëria. Përcaktoni se çfarë funksionaliteti aksesueshmërie do të ndërtohet në faqen e internetit.
  Backup-imet. A do të përfshini një shtojcë për të ekzekutuar automatikisht? Sigurohuni që klienti juaj të ketë një plan për kopje rezervë të faqes.
  Siguria. Përfshini një certifikatë SSL dhe përcaktoni se çfarë masash sigurie do të zbatoni. Sigurohuni që të hulumtoni protokollet e sigurisë për standardet e industrisë paraprakisht.

Pasi të keni rënë dakord për qëllimin e punës, është praktikë e mirë të hartoni një kontratë zyrtare që të dy palët mund të nënshkruajnë. Kjo mbron ju dhe klientin. Edhe nëse projekti juaj është i vogël, është jetike të specifikoni qartë se kush është përgjegjës për çfarë. Për të thjeshtuar procesin tuaj, mund të krijoni gjithashtu shabllone për dokumentet kryesore, duke përfshirë formularin tuaj të pranimit, propozimin, scope-in e punës dhe kontratën.

4. Zhvilloni një Sitemap dhe Visual Layout (Wireframe)

Çdo dizajn i mirë fillon me një plan. Gjatë kësaj faze, ju do të dëshironi të përcaktoni rrjedhën dhe përvojën e përdoruesit të uebfaqes me një hartë faqeje (ang. sitemap) dhe wireframes.

Ju mund të përdorni mjete online si Octopus.do për ndërtimin e sitemaps. Opsionale, mund të përdorni një aplikacion kompjuterik si Sketch për wireframes. Ju gjithashtu mund të përdorni letër dhe laps për të skicuar këto pamje – çdo gjë funksionon për sa kohë që e kryen punën.

Mos kini frikë të merrni pak kohë për të përfunduar këtë hap. Është shumë më e lehtë të rivizatosh një element sesa të duhet të ridizajnosh një uebfaqe (ose dhjetë). Së bashku me sitemaps dhe page layout, në këtë fazë do të dëshironi të përcaktoni pamjen dhe stilin e përgjithshëm të faqes, duke përfshirë:

 • Ngjyrat
 • Typografia
 • Imazhet
 • Hierarkia vizuale

Ju mund të dëshironi të krijoni një style tile, për të ndihmuar klientin tuaj të vizualizojë konceptin e faqes. Këto gjithashtu mund të kursejnë kohë duke u siguruar që klienti të jetë në përputhje me pamjen dhe ndjesinë e përgjithshme.

Mos harroni t’i referoheni qëllimit tuaj të punës shpesh gjatë kësaj faze, për t’u siguruar që po mbuloni të gjitha pikat e përcaktuara. Nëse lindin çështje që janë pjesë përbërëse e projektit, ju mund t’i shprehni shqetësimet tuaja klientit menjëherë dhe të caktoni një takim për të vlerësuar dhe vendosur rrugën më të mirë përpara. Çdo detyrë jashtë fushës së punës duhet të nënshkruhet nga klienti.

5. Mblidhni ose krijoni përmbajtjen e faqes suaj të internetit

Deri në këtë pikë ju duhet të keni një plan të përcaktuar qartë të përmbajtjes, të dini se kush është përgjegjës për shpërndarjen e përmbajtjes dhe të kuptoni se si do të rrjedhë ajo në të gjithë faqen e internetit. Në këtë hap, duhet të jeni të sigurt që gjithçka është gati për t’u vendosur dhe se keni resurse të mjaftueshme për çdo faqe uebsajti që do të ndërtoni.

Mund të filloni duke mbledhur elementë të përmbajtjes së faqes – të tilla si thirrjet, Thirrjet për Veprim (CTA), video, lidhje dhe imazhe. Rishikoni çdo përmbajtje online të ofruar nga klienti dhe sugjeroni çdo fushë ku mund të kërkojë optimizim. Mjetet e dobishme si Google Docs ose Dropbox mund të ndihmojnë në lehtësimin e shkëmbimit të informacionit.

Për shembull, klienti juaj mund të mos e kuptojë rëndësinë e fjalëve kyçe ose të Optimizimit të Motorit të Kërkimit (SEO), kështu që ju mund të konsideroni ofrimin e disa fjalë kyçe cilësore për të udhëhequr krijimin e përmbajtjes së tyre. Disa mjete për t’u marrë parasysh përfshijnë Google Keyword Planner dhe Google Trends.

Ju mund t’i ndani këto me klientin tuaj si një mjet për t’i ndihmuar ata të vazhdojnë të krijojnë përmbajtje të optimizuar për kërkimin.

6. Dizajnoni faqen e internetit dhe testoni atë

Kjo fazë është veçanërisht argëtuese, pasi sjell në jetë punën tuaj të palodhur. Kur dizajnoni faqet tuaja, merrni parasysh së pari përmbajtjen e tyre. Ju mund t’i bëni vetes pyetje të tilla si:

 • Cili është qëllimi i faqes? Kjo duhet të jetë një prioritet gjatë gjithë procesit të projektimit.
 • Çfarë veprimi duhet të ndërmarrë përdoruesi kur viziton këtë faqe? Sigurohuni që CTA të jetë e qartë dhe bindëse.
 • Ju mund të krijoni dhe përdorni shabllone faqesh për të ruajtur qëndrueshmërinë në të gjithë faqen e internetit dhe për të shpejtuar procesin tuaj. Sigurohuni që t’u përmbaheni stileve dhe elementeve vizuale për të cilat keni rënë dakord gjatë fazës së dizajnimit. Kjo duhet të jetë për zbatimin e konceptit të dizajnit të paracaktuar, jo për krijimin e diçkaje krejtësisht të re.

Ndërsa faqja e internetit merr formë, është veçanërisht e rëndësishme të ofrohen mundësi për feedback të klientit. Ndonjëherë është e vështirë për klientët të parashikojnë se si do të duket dhe rrjedhë faqja e internetit, kështu që kur e shohin atë, ata mund të kenë disa kundërshtime ose pyetje.

Kjo mund të jetë zhgënjyese si për ju ashtu edhe për klientin. Pra, është e dobishme të përcaktohen specifikat rreth rishikimeve të dizajnit paraprakisht: d.m.th., në cilën pikë klienti do të japë komente dhe sa rishikime do të përfshihen në kosto? Përfshirja e këtij informacioni në fushëveprimin e punës ndihmon gjithashtu në normalizimin e procesit të rishikimeve, në mënyrë që askush të mos jetë i befasuar kur nevojiten ndryshime.

Pasi të finalizohet dizajni i faqes, mund të kryeni një listë kontrolli para lansimit që mund të përfshijë:

 • Kontrolloni për gabime shtypi.
 • Verifikimi që të gjitha lidhjet dhe butonat funksionojnë siç duhet.
 • Testimi i të gjitha formave dhe sigurimi që njoftimet të dërgohen te anëtarët e duhur të ekipit.
 • Testimi i transaksioneve online dhe funksionaliteti i shportave të blerjeve (nëse ka).
 • Kontrollimi i faqes në pajisje dhe shfletues të shumtë për reagim dhe aksesueshmëri.

Pasi të përfundojë lista juaj e kontrollit, është koha për të lansuar!

7. Lansoni faqen me besim

Aspektet teknike të këtij hapi do të ndryshojnë në varësi të mënyrës se si e keni zhvilluar uebfaqen. Pavarësisht nëse keni përdorur një mjedis zhvillimi lokal ose keni ndërtuar uebfaqen në një server, është më mirë të krijoni një listë kontrolli të lansimit për një proces vendosjeje pa shqetësime.

Kur faqja të jetë gati, kontrolloni faqet dhe lidhjet brenda për të verifikuar që gjithçka po funksionon siç duhet. Ju mund të dëshironi të planifikoni lansimin gjatë fundjavës, natës ose në një kohë tjetër kur trafiku i uebfaqes është i ulët. Sigurohuni që të keni pastruar kalendarin tuaj paraprakisht, duke u siguruar që do të jeni në dispozicion për çdo problem ose vonesë.

Nëse lindin probleme gjatë procesit të lansimit, është jetike që të jeni proaktiv dhe t’i zgjidhni ato sa më shpejt dhe në mënyrë profesionale. Është gjithashtu një ide e mirë për të marrë parasysh çdo defekt ose problem që lind gjatë kësaj faze. Ju mund ta përfshini këtë njohuri në listat kontrolluese të ardhshme para lansimit.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të mbani informacionin e kontaktit për web hostin, si dhe çdo partner tjetër teknik me të cilin po punoni. Mos hezitoni të kontaktoni nëse jeni duke përjetuar një problem. Është e rrallë që problemi juaj të jetë unik, dhe të tjerët ka të ngjarë të kenë hasur probleme të ngjashme dhe mund të ndajnë njohuritë e tyre për t’ju ndihmuar.

Pasi të kaloni drejtpërdrejt me uebfaqen, mos harroni të dorëzoni çdo kredenciale identifikimi që klientit do t’i nevojiten në mënyrë që të aksesojë dhe përditësojë atë. Ju mund të dëshironi të përfshini disa trajnime falas në pakon e projektit, por gjithashtu mund të vini në dispozicion trajnime të zgjeruara si një shërbim shtesë.

8. Veçojeni veten me shërbimin ‘Stellar’ të klientit

Ju shërbeni si një urë jetike midis klientit tuaj dhe aspekteve teknike të faqes së tyre të internetit. Prandaj, është e zgjuar të jesh proaktiv në ofrimin e opsioneve të përkrahjes. Ju mund të përfshini përkrahje falas për tridhjetë ditët e para, ose të ofroni një plan mbështetjeje shtesë të faturuar çdo muaj (ose çdo vit për një zbritje).

Dorëzimi i faqes së internetit klientit tuaj është i ngjashëm me dorëzimin e çelësave të një makine. Mbani në mend se klienti juaj mund të mos dijë të drejtojë makinën. Së paku, ata nuk do të jenë të njohur me të gjitha opsionet e besueshme dhe një udhëzim i dobishëm do të lehtësojë një tranzicion të qetë.

Pasi klienti juaj të jetë i kënaqur me faqen e tyre të re të internetit, kjo është koha për të kërkuar një review ose vlerësim të punës suaj. Mos harroni ta bëni këtë proces sa më të lehtë që të jetë e mundur për klientin tuaj.

Pas kësaj, mund të mendoni të planifikoni një telefonatë kontrolli tre mujore, gjashtë mujore dhe vjetore me klientin tuaj, edhe nëse nuk keni një marrëveshje mirëmbajtjeje. Këto mund të paraqesin mundësi për punë në të ardhmen dhe t’ju mbajnë parasysh për referime. Plus, këto telefonata do të demonstrojnë kujdesin dhe përkrahjen tuaj, duke reflektuar mirë në biznesin tuaj.

Ndiqni këto hapa dhe jeni në rrugën tuaj për një lansim të suksesshëm të faqes së internetit. Sigurisht, do t’ju duhet gjithashtu një web host me cilësi të lartë!

Hostinkos

Hostinkos

https://hostinkos.com/about

Hostinkos ndihmon bizneset dhe organizatat e të gjitha formave dhe madhësive të ndërtojnë, hostojnë dhe menaxhojnë faqet e tyre të internetit.Back to Post List