img-bg
English Language EnglishPse Hostinkos

Si të zgjedhni një
emër të mirë domain.

Zgjedhja e emrit më të mirë të webfaqes është një nga hapat e parë më të rëndësishëm për marrjen e biznesit tuaj online.

www.
WhatsApp në +383 44 114 409

Një emër domeni është emri i webfaqes tuaj dhe adresa që klientët do të përdorin për të hyrë në të. Gjithashtu, emri i domain -it tuaj do të jetë URL -ja që përdorni për të promovuar edhe webfaqen tuaj. Emri i duhur i domenit mund të funksionojë për ju, të ndikojë në biznesin tuaj në një drejtim pozitiv dhe të jetë një forcë e mirë për ju. Domeni i gabuar mund të ndikojë negativisht në biznesin tuaj, kështu që ju duhet të siguroheni që i jepni këtij vendimi të gjithë qasjen që i nevojitet, dhe ne jemi këtu për t'ju ndihmuar, natyrisht!

Ky udhëzues i regjistrimit të domenit do t'ju tregojë atë që duhet të dini në lidhje me prapashtesat e emrave të domain, si të zgjidhni atë të duhurin për nevojat tuaja dhe hapat që do të duhet të ndërmerrni për të kontrolluar nëse një emër domeni është i disponueshëm dhe për të regjistruar domenin tuaj.

Gati për të marrë biznesin tuaj online? Këtu janë disa gjëra për t'u marrë parasysh:


Hapi 1. Zgjedhni emrin e duhur të domenit

Mendoni për emrin e biznesit tuaj, emrat e domain -it nuk mund të jenë më pak se tre karaktere ose më shumë se 63 karaktere, prandaj kontrolloni të përshtaten brenda kësaj. Mundohuni ta mbani emrin e domain që blini të thjeshtë, të paharrueshëm, dhe të lehtë për tu shtypur.
Ju gjithashtu duhet të konsideroni nëse ndërlidhet me produktin ose shërbimin që ofroni p.sh. turbotyres.com. Duke zgjedhur një emër përkatës, përdoruesit online do të jenë në gjendje të gjejnë biznesin tuaj përmes kërkimeve të fjalëve kyçe në Google.


- Mbani atë super të shkurtër

Nëse zgjedhni një emër domaini të gjatë dhe të vështirë për t'u shqiptuar, klientët potencialë mund ta ngatërrojnë atë ose të humbasin durimin me të, para se të arrijnë në webfaqen tuaj, dhe kjo mund të nënkuptojë që ju të humbisni biznesin ose shitjet. Emrat e shkurtër dhe të ëmbël të domenit janë gjithmonë rruga për të zgjedhur.


- Bëjeni të lehtë për përdoruesit të shkruajnë

Emri i domain-it tuaj duhet të jetë i lehtë për tu shkruar, prandaj sigurohuni që të mos e lini domenin tuaj të hapur për asnjë interpretim, si përdorimi i zhargonit, shqiptimit të tekstit ose fjalëve të shkurtuara. Është e lehtë të përqendrohesh aq shumë në gjetjen e një emri të mirë, saqë mund të mos vëresh gabime drejtshkrimore, kështu që gjithmonë ia vlen t’i kërkosh një shoku të shikojë para se të regjistrosh emrin e domenit tuaj të ri..


- Përdorni fjalët tuaja kyçe

Kur zgjedhni emrin e domain -it të biznesit tuaj, merrni parasysh se cilat fjalë kyçe (ang. keywords) dikush mund të përdorë për të gjetur shërbimet tuaja dhe konsideroni nëse këto fjalë kyçe mund të përbëjnë një emër domain të mirë për ju, duke e bërë punën tuaj SEO pak më të lehtë. Nëse është e mundur, përdorimi i fjalëve kyçe kryesore në domenin tuaj do të jetë i shkëlqyeshëm për SEO.


- Mos përdorni numra

Nuk është se nuk mund të përdorni numra në emrin e domain -it, por nëse një numër nuk është pjesë e emrit të biznesit tuaj, thjesht nuk duhet. Përjashtim nga kjo, është nëse emri i biznesit tuaj përfshin një numër, dhe në këtë rast, gjëja më e mirë që mund të bëni është të regjistroni dy emra domain: Një me numrin numerik (1) dhe një me numrin e shkruar (një).


- Mos përdorni vizat

Në përgjithësi është më mirë të shmangni vizat në emrat e domain. Jo sepse ndikon në SEO, të cilën shumica e njerëzve supozojnë - Google’s crawlers nuk ju intereson nëse emri i domain -it tuaj ka viza apo jo - por pavarësisht kësaj faqet e internetit me viza rrezikohen të perceptohen si "spammy". Nëse duhet të përdorni viza në faqen tuaj të internetit, mbajeni atë vetëm në një, pasi ato mund t'u japin përdoruesve një pamje negative të faqes tuaj të internetit.


- Konsideroni email adresën tuaj

Para se të regjistroni një emër domain të gjatë, mendoni për email adresën tuaj. A do të jetë e lehtë për klientët të mbajnë mend nëse e thërrisni përmes telefonit? A është e vështirë të shqiptosh? Nëse regjistroni një domen si mygorgeousblackdress.suffix, a do të ishte gjithashtu e vlefshme të merret parasysh regjistrimi i mgbd.suffix kështu që të keni mundësinë e një email adrese më të shkurtër?


Hapi 2. Zgjedhni praprashtesën e duhur (pas pikës)

Përfundimi i emrit të domain-it tuaj (si .com ose .net) quhet një 'prapashtesë e domenit' (ang. domain extension) ose një 'TLD' (Top-Level Domain), dhe është e rëndësishme të zgjedhni atë të duhurën. Shikoni cilat prapashtesa janë në dispozicion, por mbani mend, zbatohen disa kufizime, kështu që para se të blini një emër domain lexoni informacionin e prapashtesës.

Ka kaq shumë prapashtesa për të zgjedhur! Mendoni se cila prapashtesë e domenit do të jetë e përshtatshme për ju. Nëse jeni pas një emri domain të shkurtër dhe të shpejtë, .com do të ishte një zgjedhje e shkëlqyeshme.


– Praprashtesat më të popullarizuara…

.com është prapashtesa domain më e popullarizuar dhe më e njohur në botë. Shumë njerëz e shtypin atë automatikisht për të gjetur atë që kërkojnë, kështu që nëse emri i domain -it tuaj është i disponueshëm në një .com, është një ide e shkëlqyeshme ta kapni atë! Edhe nëse nuk doni ta përdorni si prapashtesë tuaj kryesore, gjithmonë mund ta vendosni për ta përcjellë në domenin e zgjedhjes suaj.


– Prapashtesat lokale…

Nëse tregu juaj i synuar është zona juaj lokale ose vendi ku jetoni, zgjedhja e domenit tuaj të kodit të vendit (ang. local country code domain) është opsioni ideal. Për shembull, nëse jetoni në Shqipëri ju mund të zgjidhni një emër domain .al, ose në Gjermani ju mund të zgjidhni një .de ose në Irlandë mund të shkoni për një .ie. Shikoni të gjithë gamën e emrave të domain -ve të kodit të vendit. Duke zgjedhur prapashtesën e domenit tuaj lokal vizitorët tuaj do të ndihen si në shtëpinë e tyre dhe gjithashtu ndihmon në ndërtimin e besueshmërisë dhe besimit në biznesin tuaj.


– Prapashtesat e reja…

Nëse preferoni një shtrirje domeni më përshkruese, ka qindra për të zgjedhur për shembull .football, .online, .photography, .party and .ninja. Madje ka edhe domen gjeo-vendndodhjeje si .berlin dhe .london. Është e lehtë të shfaqësh biznesin ose projektin tënd, kështu që nëse je jurist, mësues i jogës – patjetër që ka një prapashtesë për ty. Pse të mos zhyteni dhe të eksploroni tani?


Hapi 3. Blini emrin e domain -it

Tani ju keni zgjedhur emrin e domain -it tuaj, është koha ta kapni atë ndërsa është ende në dispozicion! Miliona njerëz blejnë emra domain çdo ditë, kështu që një domain që mund të jetë i disponueshëm tani, mund të mos jetë nesër.

Për të marrë një domen, duhet të regjistroni emrin e domain -it. Organi drejtues i cili mbikëqyr regjistrimet quhet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Sidoqoftë, ndërsa ICANN mban një regjistër të regjistrimeve të domain -it, njerëzit zakonisht regjistrohen përmes ofruesit të tyre të shërbimit të web hosting, d.m.th., kompanisë që ata zgjedhin të hostojnë faqen e tyre të internetit.

Procesi është mjaft i thjeshtë për tu kryer dhe fillon duke vizituar faqen e domeneve të hostit për të kërkuar një emër të përshtatshëm. Nëse kombinimi i emrit dhe praprashtesës që dëshironi të përdorni është i lirë, mund ta regjistroni menjëherë. Nëse jo, zakonisht do t’ju paraqitet një sërë opsionesh të ngjashme nga të cilat mund të zgjidhni. Për shembull, nëse dëshironi mybusiness.com dhe e shihni se është rezervuar tashmë, mund të gjeni se mybusiness.al ose mybusiness.net janë ende falas. Nëse dëshironi ta provoni këtë, vizitoni faqen tonë të domeneve tani dhe shihni se si funksionon.


- Mbroni brendin tuaj

Pasi të keni vendosur për një emër domeni, është mirë të blini emra të ndryshëm të domenëve të tjerë për mbrojtjen e markës. Merrni parasysh sigurimin e prapashtesave më të zakonshme (si .net dhe .org nëse keni zgjedhur .com për webfaqen tuaj), kështu që të tjerët të mos fillojnë të përdorin emrat e domain -it që janë afër tuajve. Gjithashtu, kërkoni gabime drejtshkrimore të zakonshme dhe emra domain që janë shumë afër domenëve tuaj, në këtë mënyrë, nuk shmangni një konkurrent që i blen këto dhe përfiton nga emri i markës tuaj.


- Pronësia e domenit nuk është e përhershme

Edhe pse është domeni juaj, ju në fakt nuk e zotëroni atë; ju e merrni vetëm me qira. Kur regjistroni domenin, do të paguani për një ose dy vjet regjistrim dhe më pas do të duhet të vazhdoni ta regjistroni atë për aq kohë sa ju nevojitet. Për sa kohë që e bëni këtë, domeni mbetet i juaji dhe mbrohet. Sidoqoftë, nëse nuk arrini të regjistroheni përsëri, ICANN është e lirë të lejojë që dikush tjetër ta regjistrojë atë dhe kjo mund të jetë katastrofike pasi kushdo që viziton adresën tuaj të web-it mund të gjejë uebfaqen e dikujt tjetër atje në vend të tuajen. Regjistrimi nuk është i shtrenjtë, duke filluar nga rreth 6 deri në 20 EUR në vit, në varësi të prapashtesës së emrit të domain -it që zgjedhni.


Gati për të gjetur emrin tuaj ideal të domain?

Asnjëherë nuk e dini nëse dikush atje po kërkon të regjistrojë emrin e saktë të domenit për të cilin jeni duke kërkuar ju, kështu që në botën e emrave të domain -it, ka gjithmonë pak urgjencë. Këshilla jonë është të mos prisni kurrë - regjistroni emrin e domain sa më shpejt që të keni mundësi. Përdorni faqen tonë të kërkimit të domenit për të filluar!


Disa nga klientët dhe partnerët tanë
Postimet tona të preferuara nga blog-u.Ne hulumtojmë dhe përditësojmë rregullisht blogun tonë me përmbajtje origjinale.